WERK IN UITVOERING  - MODULE voor 50% GEREED

 

WELKOM BIJ DEZE TWEEDE MODULE

Speerpunten van sociaal beleid en de inzet van educatieve processen

In deze module staat centraal hoe de gemeente omgaat met diverse maatschappelijke vraagstukken.

Wat gebeurt er in het sociaal domein, wat verstaan we onder sociaal beleid, welzijn en maatschappelijke ondersteuning. Wat voor verschillende benaderingen kunnen we onderscheiden? Welke rol speelt digitalisering hier, wat zien we aan positieve en als negatieve effecten? Welke beleidsdoelen heeft de gemeente op sociaal gebied en hoe zijn die tot stand gekomen?

We staan stil bij hoe leven lang ontwikkelen ertoe bij kan dragen om de geformuleerde beleidsdoelen binnen het sociaal domein te verwezenlijken?

Hoe kunnen educatieve activiteiten ertoe bij kan dragen om de geformuleerde beleidsdoelen binnen het sociaal domein te verwezenlijken? Wat voor strategie op leven lang ontwikkelen is daarvoor nodig?

Welke rol spelen professionals hierbij en hoe belangrijk is de samenwerking tussen hen en betrokken vrijwilligers?  

Tenslotte staan we stil bij de strategieontwikkeling die nodig is om leven lang ontwikkelen meer impact te laten genereren binnen het sociale domein.

INSPIRATIEVIDEO'S

Ter inspiratie bij deze module alvast enkele keuzefilmpjes over verschillende aspecten van sociaal beleid

We komen hier later in deze module op terug

2014 In deze wordt de opkomst en transformatie  van onze verzorgingsstaat geschetst, waarom de decentralisaties zijn ingezet, er meer nadruk gelegd wordt op burgerkracht en de rol van professionals verandert

18 apr. 2013De MOgroep presenteert voorbeelden van innovatief welzijnswerk. Deze keer zijn we op bezoek in Utrecht, bij de de Krachtige Buurtteams Overvecht. Hier worden bewoners ondersteund door een integraal team en aangesproken op hun eigen kracht.

2014 In deze video gaat het over de nieuwe rol en competenties van de professionals in het welzijnswerk

7 dec. 2020In het afgelopen jaar hebben alle partijen die zich inzetten voor Tilburgse kinderen en jongeren, vele mooie activiteiten uitgevoerd om jonge Tilburgers een goede start te bieden. Allemaal activiteiten waar we samen heel trots op mogen zijn, zeker in deze tijd waarin COVID-19 ons voor grote uitdagingen stelt. Dit filmpje toont een aantal van deze mooie Tilburgse initiatieven van het afgelopen jaar.

2015 - De kennismaatschappij is voortdurend in ontwikkeling. De bibliotheek beweegt mee met als speerpunten: Mediawijsheid, Taal- en Leesbevordering en Digitale dienstverlening. Met deze pijlers als uitgangspunt bedient Bibliotheek Den Haag een uiteenlopende publieksgroep op maat.

2021In deze video vertellen een NT1 docent en een begeleider in de bibliotheek hoe zij materiaal van Oefenen.nl  gebruiken in hun werk.

2020De gemeente Almere gaat maatregelen invoeren om de grip terug te krijgen op stijgende kosten van de jeugdzorg. De gemeente moet momenteel jaarlijks ruim 10 miljoen euro bijleggen om de financiën rond te krijgen. Op den duur kost de jeugdzorg van Almere jaarlijks ruim 70 miljoen euro. De extra uitgaven gaan onder meer ten koste van het groot onderhoud van verouderde wijken in de stad.

2020De gemeente Lelystad wil de komende vier jaar totaal 9,3 miljoen euro bezuinigingen op de jeugdhulp, de wet maatschappelijke ondersteuning en op de ondersteuning aan werkzoekenden. De bezuinigingen zijn volgens het college van B en W noodzakelijk, omdat zonder ingrijpen de financiële tekorten de pan uitrijzen en Lelystad mogelijk onder toezicht van het Rijk komt te staan. Jaarlijks dreigen de kosten op totaal 104 miljoen euro uit te komen, zo'n tien miljoen euro meer dan er beschikbaar is.

19 nov. 2019Het is de afgelopen jaren niet gelukt om meer mensen met een uitkering weer aan het werk te krijgen, dat concludeert het Sociaal en Cultureel planbureau (SCP) in een evaluatie van de Participatiewet. Deze wordt vandaag gepubliceerd. Volgens VVD-kamerlid Judith Tielen loont het binnen de wet niet altijd om te werken, dit zei ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

2014Video over de beleidsinformatie die via het CBS onder andere voor gemeenten beschikbaar komt. De beleidsinformatie die gemeenten vanaf 1 januari 2015 ontvangen wordt geleverd door het CBS en is gebaseerd op gegevens afkomstig van de jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen. De gecertificeerde instellingen voeren kinderbeschermingsmaatregelen of jeugdreclassering uit. De beleidsinformatie die wordt geleverd, biedt gemeenten een kwalitatief goed inzicht in het jeugdhulpgebruik en de inzet van jeugdbescherming en jeugdreclassering in hun gemeente. Meer informatie: www.voordejeugd.nl/beleidsinformatie

17 jul. 2018Van de laagst opgeleiden (basisonderwijs) zegt 31 procent vrijwilligerswerk te doen, van de hoogst opgeleiden (wo, master, doctor) is dat 58 procent. Een vrijwilliger met basisonderwijs als hoogst genoten opleiding steekt daarentegen meer tijd in het vrijwilligerswerk (6,7 uur) dan iemand met een wo-master of doctortitel (3,7 uur). Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Kinderen aan het woord over wat zij willen leren

Module 2 met teksten van:

Rikke Arnouts (Flevoland Natuurinclusief)

Frans Bekhuis (CROW)

Anneke Brock ( Verweij Jonker Instituut)

Ruud Dorenbos (Platform 31)

Koos van Dijken  (Platform 31)

Hans Farjon (landschapsecoloog)

Mirjam Fokkema (Platform 31)

Razia Ghauharali,  (Platform 31)

Adriaan de Jonge (Binnenlands Bestuur)

Gerrit Kappert (filosofisch practicus)

J. Kloprogge (Sardes)

Remy Koens (Follow the Money)

Maarten Kwakernaak (Invest NL)

Freek de Meere (Verweij Jonker Instituut)

Michaele Merkus (Movisie)

Ton Notten  (Pré Communicatie)

Barbara Panhuijzen (Movisie)

Dick Strijker (???)

Frans Thissen (freelance researcher)

Lidwien Vos de Wael (Learning for Sustainability)

Frank Wassenberg (Platform 31)